Walk och Kloka Ord

Åkte till Alliston idag som är tre timmars bilfärd från var jag bor. Åkte med två rotarianer från Bellevilles klubb för ingen från min klubb skulle dit. Det var en mycket intressant biltur må jag säga. Den ena mannen var med om en tågolycka 15 år sedan. Han hamnade UNDER tåget och har nu amputerat både arm och ben. Han lever!! Chansen är 1 på 10 att man överlever något sådan men han gjorde det. Hela han strålade av energi och han har verkligen prioriterat om vad han anser vara livskvalité efter det. Tar vara på varje dag som han sa att om han hade dött idag hade han inte ångrat någonting och dött lycklig. "Do or Don't" var hans motto och han sa finns det "Will" finns det en "Way". "Tack vare olyckan" kom han med i Rotary som blivit en ledpelare för honom. Jag fick mig verkligen en tankeställare om att man borde uppskatta allt man är med om och alla fördelar man faktiskt tar del av och alla nära och kära som finns där för en.
Väl där träffade jag alla härliga utbytesstudenter från 12 olika länder. Konstigt nog är det européerna jag går bäst ihop med men antar det är för att man har ganska lika värderingar och lätt att kommunicera då vi hanterar engelskan på ett helt annat sätt än sydamerikanerna. Det var en "Foundation Walk" som var på programmet för att skänka pengar till välgörenhet. Vi gick en härlig promenad på 3,5 km (den längsta av alternativen jag tvingade alla utbytesstudenterna att välja den). Jag ville minsann gå för jag får ju aldrig chansen att promenera här. Alla är så himla bilburna oavsett var vi ska. Alla i min ålder har princip körkort så det är ganska najs i och för sig. Men ändå jag vill gååå!! Inser i vilket fall som hur bra man har det hemma där man kan ta sig med cykel, gå eller ta buss och tåg överallt. Här är jag helt bunden av att någon kör mig hela tiden.
Kvällen spenderades hos deras mormor och morfar som lagat god middag, efterrätt och vi spelade biljard tillsammans. Hade en gammal klocka som tickade ljudligt precis som farmors och farfars klocka gjorde i deras gamla hus (inte säker på om de har det i sin nya lägenhet). Tänkte i alla fall mycket på farmor och farfar ikväll och hur mycket de betyder för mig. Farmors genorositet är oslagbar och middagarna hon anordnar är alltid mycket aptitliga. Farfars goa skämt och kloka ord är inget man vill komma ifrån heller. Hade önskat mina släktingar på mammas sida bodde närmare Skåneland än vad de gör. När jag kommer till Norrland serverar alltid min gulliga mormor de hungriga vargarna riktigt god mat oavsett det är broccolipaj eller renkött. Kärleken vimlar i Björkarnas stad! :)

Sommarvärme

Igår var det sommarvärme igen, dock haft lite regn och rusk dagarna innan dess men igår var det ut i solen. Bada i poolen och sola!! På kvällen hjälpte jag till och serverade mat, plockade fram/undan och lite annat som behövdes fixas för 50 gäster som var i Jim Waits hus som är min nästa familj. Läget var jättefint, bodde precis vid Lake Ontario så utsikten var fantastisk. Alex från min skola var också där och hjälpte till så det var riktigt kul faktiskt, lärde känna henne bättre. Det roliga var att jag inte pratat så mycket med henne i skolan men vi har en klass tillsammans och jag hade tänkt innan att hon verkade vara en tjej som jag hade kunnat passa bra ihop med eller vad man nu säger. Satt tillsammans med henne idag.
Har det fortfarande riktigt bra här, planer för nästan hela veckan redan! Kvällen middag stod jag för och med pappa-skillzen blev min familj imponerad hur jag la upp maten på ett aptitligt sätt och det smakade dessutom bra. Bjöd på "chicken and pork with pasta, a sauce and a fresh sallad with (farmor inspirerat) grapes".
Hört lite grann från några snälla vänner och familj om vad som händer i Sverige men ni får gärna hålla mig uppdaterad och om det är något ni vill prata om finns jag fortfarande här trots att jag är på andra sidan atlanten. Tack till Skype, hotmail och Facebook som gör att jag kan hålla kontakten med alla :)
Poolen och huset jag bor i, i bakgrunden

Stolt manager!

Riktigt glad att jag blev manager av basketbollaget. Tjejerna är verkligen härliga (och duktiga för den delen) och lär känna alla mycket bättre tack vare det. Igår sov jag över hos Paige och Katrina som är tvillingar och är riktiga toppentjejer. Hade en supermysig kväll tillsammans med dem. Haha övade catwalk för vi började prata om fashion showen min skola har en gång om året. Spelade matcher i Belleville både idag och igår. Fixat ett Kanada nummer nu så om någon vill ha det får ni hojta. Skolan känns toppen och det känns som om jag börjar komma in i kompisgängen mer och mer. Det här kommer bli ett roligt år känner jag på mig! Imorgon ska jag plikttroget gå på middag tillsammans med Rotary. Var förresten i både Pictons och en annan tidning häromdagen. Var på första sidan i Picton tidningen och sedan hade de en stor artikel om mig. Det säger ju en del om hur stor min stad är och hur mycket som händer... Aja jag trivs bra i alla fall och min familj är toppen, ansvarsfulla men litar på mig och låter mig umgås med mina nyinskaffade kompisar.

Lite smått och gott

Är numera Manager for the Girls Basketball Team! De riktiga matcherna börjar nu till helgen och jag hade inte klarat av att vara med då. Riktigt roligt att vara med på "try outen" och få testa lite basket men blev utsedd till manager. Klagar verkligen inte. På så sätt kommer jag att få vara med på allt det roliga och lära känna alla härliga tjejer bättre. När de t.ex ska till Ottawa får jag följa med, bo på hotell och vara med dem och behöver inte betala någonting för att jag är manager. Valde att tacka nej till platsen i cross country teamet. I skolkorridorerna har jag hört folk prata ”She’s the new exchange student she..”

I fredags var det en festival här i Picton, påminde lite som Hbg-festivalen bara det att den var mycket mindre. Väldigt mycket på landet festival. Koshow, traktoruppvisning, grödor, hantverk, bakverk och djur visades upp. Överskattad men folket jag var där med var jättehärliga. Lärde känna nytt folk, en av tjejerna visade mig ett sms hon skrivit till en kompis som undrade hur det var där: "The fair is nothing special.. LOVE Sofia though". Glad man blir då!

Helgen spenderades tillsammans med tolv andra utbytesstudenter och lite andra kanadensare som varit utbytesstudenter som precis kommit hem från olika delar av världen. Hade riktigt roligt, badade i pool, hade bbq, spelade fotboll, snackade, umgicks och lärde känna varandra. Kände mig dock lite bortglömd när min Counsler som skulle hämta mig dagen efter helt glömde bort mig. Efter 1 h och 10 min orkade vi inte vänta längre så en annan person inom Rotary fick skjutsa hem mig ända till Picton för att sedan återvända hem. (Var i Trenton, ca. 50 min från Picton.)

Igår var jag en klantis... Gav min värdfamilj bl.a en typisk svensk osthyvel när jag kom hit och det var ju bra för då kunde jag ju använda den när jag skulle hyvla ost. Deras ost är lite annorlunda än vår ost.. Så när jag skulle hyvla igår råkade jag hyvla både ost och tumme på samma gång. Så hela tummen blev helt blodig. Min familj måste tro jag är en riktig klant! Både arm och tumme skadad inom loppet av en vecka eller så.

Bytt lite kurser nu så klasserna jag har denna terminen är Entrepreneurship, English, Media Arts och Drama inte allt för jobbiga kurser. Två olika tidningar här i Picton intervjuade mig häromdagen och tog bilder som kommer publiceras på torsdag. När de frågade vad jag saknade svarade jag familj och vänner. Har det jättebra här men självklart tänker jag på er där hemma.


Mycket bättre

Dag 2 var mycket bättre! Känns som om det kommer bli ett riktigt roligt år faktiskt. Folk kom fram och pratade med mig och frågade om jag ville följa med dem på lunch och det finns faktiskt både snygga och trevliga människor även här. Mina kurser vill jag fortfarande byta dock men Mrs. Shay vägrar, hehe nej men hon är inte särskilt hjälpsam... Provade Cross Country idag, i princip springa långt ca. 5 km. Träning 4 ggr i veckan och det är inte så många som är med så får se hur jag gör med det om jag fortsätter eller ej. Lyckades i alla fall jogga i ganska bra tempo tillsammans med två andra killar, riktigt bra träning. Ska prova basketboll imorgon. En sak som är säker jag vill inte ha kvar min Fashion klass. Läraren är verkligen ingen jag föredrar om man säger så och ämnet intresserar mig inte alls. Som sagt människorna verkar härliga så jag kommer väl förhoppningsvis in i rutinerna snart! :)

Första dagen avklarad

Var ute i god tid och hann med skolbussen gott och väl. Exciting att åka riktig skolbuss för första gången i ens liv och perfekt att den stannar precis utanför huset. Väl på skolan var min första klass "Entrepreneurship" läraren var riktigt skön och jag tror det kommer bli en rolig kurs. Nästa var engelska med profil på aboriginal voices var okej men bara massor av "dummies" i klassen. Hälften i min ålder resten ett år yngre. Klass för de som är ett år yngre de i min ålder var bara sånna som inte klarade av grade 11 engelska förra året. Jag är lika gammal som de i grade 12 men eftersom engelska är mitt andra språk kan jag inte ta alla klasser med min egen årskurs. Tredje var drama med grade 10, kuuuuul... De var så små ju eller ja ganska stora på bredden men små i ålder och uppförande. Sista klassen var Fashion med de i min egen ålder men ingen sa ett ord till mig i den klassen och läraren verkar knepig. Hann inte prata med någon överhuvudtaget så mycket eftersom man är med nytt folk på varje kurs. Men nu ska jag ha de här fyra kurserna (eller om jag nu får byta) varje dag halva året. Så ja, det var min dag det. Tog skolbussen hem tillsammans med Lauren. Så himla härligt att jag känner henne så jag kan träffa lite mer likasinnade människor (hennes vänner) och ha någon att sitta med på lunchen. Man måste ta med sig mat själv varje dag om man inte vill göra av med en förmögenhet genom att köpa varje dag "down town" eller i cafeterian som endast erbjuder tjockismat. I alla fall bestämt mig för att try out for the girls basketball team och for cross country. Haha basketboll jag!? Aja mina sporter jag kan hantera är alla nästa period och fick inte idrott på schemat. Jag som älskar sport måste ju göra någonting så det fick bli try outs, får se hur det går! Gott skratt förlänger livet, så var det va? Får ha det i bakhuvudet när jag gör bort mig på planen. Kommer även träffa massa nytt folk tack vare sporter efter skolan.

Skolstart imorgon

Skolstart imorgon eller som Tova så fint uttryckte det: "imorgon börjar mitt HIGH SCHOOL MUSICAL". Är faktiskt lite nervös... Nya människan på skolan som alla vet vem det är men hon vet inte vem någon är!! Hur kommer klasserna och kurserna vara? Får bara inte försova mig, måste hinna duscha, äta frukost, klä på mig kläder som kan ge ett bra första intryck och måste definitivt hinna med skolbussen som går 7.30 imorgon bitti. Hoppas, hoppas min första skoldag går bra imorgon. Ska försöka blogga direkt efteråt och berätta.

Delikatesser

Efter att ha kört upp till North Bay (6 timmars bilkörning) övernattade vi på ett Best Western hotell som faktiskt var riktigt fint. Utnyttjade hotellets pool, bubbelpool och bastu. Åt frukost på en resaturang och fick för första gången en "typisk" kanadensisk frukost. Ägg, bacon, toast, klyftpotatis och kaffe med mjölk och socker. Sen var det 6 timmars körning hem också men vi stannade lite påvägen. Smakade fudge för första gången vilket är supergott (gräddigt godis), köpte en chocolate pecan butter cookie på Tim Hortons som är ett billigt riktigt vanlig "coffeeplace". 7 kr för en god stor cookie. Avslutade min lunch med en Blizzard (som McFlurry) med cookie dough istället för smarties och daim man brukar få. Och NEJ alla som undrar; har inte blivit tjockis (än iaf) så ni kan pusta ut och förstå att detta faktiskt var ett undantag. Någon gång måste man ju få prova alla deras delikatesser.
Spelade Scrabble igår som är samma sak som Alfapet bara det att alla ord skulle vara på engelska nu. Försökte få dem att godkänna bra svenska ord jag kom på som passade in men de vägrade godkänna dem. Hur som helst kom jag knappt på några ord som passade så jag bara gissade om ord jag tyckte lät engelskt så tillslut hittade jag "jews" som gav mig 44 poäng! Hehe tänk vad judar kan vara till stor hjälp, resten fick jag nästan bara 5 eller 10 poängare...
Fudge

Barbeque night

Ensam hemma vilket inte gör så mycket känns faktiskt nästan som hemma nu. Gör vad jag vill och tar vad jag vill (i matväg). Serveras aldrig riktig lunch här så det får man tillaga bäst man vill. Men eftersom skolan inte börjat än sover jag ganska länge så frukosten täcker ofta lunchen också så tar man ett mellanmål istället. Vädret fortsätter hålla i sig så det blev lite tid vid poolen även idag. Ikväll blir det Barbeque night tillsammans med deras kusiner för att säga hejdå till Kierstin (deras kusin) och Carly min syster som ska börja på universitetet och på i en studentlägenhet.
Jag och två av mina syskon här

Idag blev man mamma

Jaha då har man gått och blivit mamma..
Stranden hela dagen! Stränderna och vattnet är underbart. Slapp saltet då det är sötvatten (Lake Ontario) och det var 30 grader i vattnet och alldeles för många i luften.
Påväg ut i havet går en liten unge bredvid mig och börjar fråga mig nånting "Why is the water...?" Jag ignorerar för visste inte om det var till mig hon pratade. Men sen sträcker hon ut sin hand och håller mig i handen. Tittar upp lite försiktigt och märker att jag inte alls är hennes mamma. Utan ett ord vänder hon och springer bort till sin riktiga mamma. Vädret verkar hålla i sig, man klagar inte.

Skolan här

Lagt ner flera timmar på att läsa igenom alla kurser min skola här i Kanada erbjuder för att få en klar bild på vilka kurser jag ville välja. När jag väl kom till skolan visade det sig att de redan valt ut alla kurser till mig och att de trodde jag var 16 istället för 17 år så det placerade mig i grade 11. Men eftersom allt är på engelska kanske det är bra jag vet inte. Kurserna var inte riktigt de jag hade tänkt mig och kunde ändra en men resten var i princip fullbokade. En sak som är säker är att jag kommer lära mig om the Aboriginals. Fick i alla fall drama, fashion och entreprenörskap. Om jag inte trivs kan jag alltid byta, så vi får hoppas att det blir så bra som möjligt. Skolan såg i alla fall bra ut och de verkar ha väldigt mycket man kan göra efter skolan (slutar 14.30 varje dag).
Var på ett möte med min Rotaryklubb här i Kanada för första gången idag. Trevligt folk och fick även ta nytta av mina Campeon-skillz med föredrag och hålla en kort presentation om mig själv på ca. 3 minuter.
Jag och min bror

RSS 2.0